Zoethout thee

Er zijn verschillende dingen te lezen over zoethout thee. Soms wordt er beweerd dat deze theesoort een geneeskrachtig effect heeft, waar je in andere artikelen leest dat je moet oppassen met deze thee. Maar wat is nou juist? Lees het hier!


Wat is zoethout thee?

Zoethout thee is een kruidenthee en bevat de plantengifstof glycyrrhizine. Glycyrrhizine is een bestanddeel dat terug te vinden is in zoethoutwortelextract. Dit extract komt van de wortelstok van de plant ‘Glycyrrhiza glabra’. Deze plant komt van oorsprong ver buiten Europa vandaan, maar is inmiddels wereldwijd te vinden.

Het zoethoutwortelextract bevat een zoetstof die wel 30 tot 50 keer zoeter is dan suiker. Gek genoeg is het niet schadelijk voor de tanden! Hoewel zoethout ook in de snoepwinkel te verkrijgen is, is dit een verantwoord snoepje. Ook in de vorm van thee is zoethout, in combinatie met een gevarieerd voedingspatroon en gezonde levensstijl, om deze reden een verantwoorde keuze.


Is zoethout thee gezond?

Bijna elke theesoort heeft eigen gezondheidsvoordelen. Zoethout thee draagt net als andere theesoorten bij aan onze dagelijkse vochtinname. Maar zoethout thee draagt nog meer voordelen met zich mee! We noemen er drie:

Zoethout thee kan helpen bij stress

Net als gemberthee heeft zoethout thee een kalmerende werking. Zoethout thee lijkt namelijk een stress verlagende werking te hebben. Dit komt doordat het ons lichaam helpt om efficiënter met cortisol om te gaan; wat ook wel bekend staat als het ‘stresshormoon’.

Zoethout thee kan helpen bij brandend maagzuur

Al sinds jaren wordt zoethout thee in Japan gebruikt bij maagklachten. Zoethout thee zou de maag namelijk tot rust kunnen brengen. Heb je wel eens last van brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel? Probeer dan eens een kop zoethout thee.

 

Zoethout thee kan helpen bij keelpijn

Je hebt vast wel eens het advies gekregen om een dropje te nemen bij keelpijn of een nare hoest. Dit wordt geadviseerd omdat dropjes zoethout bevatten. En zoethout heeft de positieve eigenschap om hoest en keelpijn te verlichten. Bij griep en verkoudheid in de wintermaanden kan het dus prettig zijn om zoethout thee in huis te hebben.

Hoewel zoethout thee een hoop voordelen kent, raadt het Voedingscentrum af om hier dagelijks teveel van te drinken. Door het drinken van een grote hoeveelheid zoethout thee per dag, kan het lichaam namelijk vocht vasthouden. Zolang je niet meer dan drie tot vier koppen zoethout thee per dag drinkt, gecombineerd met een gevarieerd voedingspatroon en gezonde levensstijl, kun je er heerlijk blijven genieten!

Benieuwd naar de zoete en zachte smaak van zoethout thee? Onze Pickwick zoethout thee is 100% natuurlijk en vrij van cafeïne.