Venkelthee

Wist je dat venkel een erg veelzijdige groente is? We gebruiken bijna alle delen van deze plant in onze voeding. Venkelthee staat bekend om haar frisse smaak en schijnt ook nog goed te zijn voor ons lichaam. Lees hier alles over deze theesoort!

Wat is venkelthee?

De Latijnse naam van venkel is Foeniculum vulgare. De venkelknol is het meest bekend want deze wordt als groente gegeten en verwerkt in vele gerechten, echter voor thee wordt venkelzaad gebruikt.

Venkel komt van oorsprong uit Azië maar wordt al sinds diverse eeuwen in Europa geteelt. Venkelknol is vooral geliefd in gerechten uit Italië en Frankrijk en venkelzaad verwerkt in kruidenthee vindt zijn opmars in diverse Europese landen.

De smaak van venkel (knol) en zaad lijkt een beetje op anijs, licht zoet en fris. Anijs en venkel worden vaak gecombineerd in theeblends (theemelanges), ze vullen elkaar perfect aan. Maar ook met andere kruiden en specerijen kan het gemêleerd worden, het is een veelzijdig ingrediënt.

Venkel is een ingrediënt van Slow Tea Camilla Sunday.

Venkelthee in een gezonde levensstijl

Kruidenmelanges met venkel bevatten, net als alle andere theevarianten, geen calorieën wanneer er geen suiker, melk of andere toevoegingen worden gedaan. Daarnaast draagt het bij aan de dagelijkse vochtinname. Venkelthee past dus prima in een gezonde levensstijl. Voor alle voedingsmiddelen geldt het advies om voldoende te variëren en met mate te consumeren. Ook voor kruidenthee wordt aangeraden om voldoende af te wisselen tussen de verschillende soorten.

Zelf venkelthee maken

Ben je benieuwd hoe je zelf venkelthee kunt maken? Met de volgende 5 stappen zet jij gemakkelijk een kop verse venkelthee:


1. Ingrediënten verzamelen

Voor één kop verse venkelthee heb je 250 ml water nodig en een eetlepel venkelzaden.


2. Venkelzaden fijn maken

Neem een vijzel en een stamper en plet vervolgens de venkelzaden. Hiermee zorg je ervoor dat de oliën en de geur vrijkomen.


3. De ingrediënten mengen

Stop de verfijnde ingrediënten in een thee-ei of een zeef en giet het kokende water over de zaden heen.


4. Laat de thee trekken

Laat de thee ongeveer 7 tot 10 minuten trekken. Ook bij verse venkelthee geldt; hoe langer je de thee laat trekken, hoe sterker de smaak wordt.


5. Verwijder de zaden

Haal het thee-ei of de zeef uit de kop. Voeg eventueel nog extra heet water toe om de kop thee aan te vullen. Genieten maar!