Rooibosthee

Rooibos is afkomstig uit Zuid Afrika. Er bestaat zowel ‘gewone’ rooibos als groene rooibos. Lees er hier meer over.

Wat is rooibos?

Rooibos is een soort kruidenthee afkomstig van de Aspalathus linearis struik. De Aspalathus linearis groeit in het Zuid Afrikaanse Fynbos vooral in de regio West en Oost Kaap, waar hij sinds ca. 1930 wordt verbouwd. De naaldvormige bladeren van deze struik zijn de basis voor zowel een ‘gewone’ rooibosthee (geoxideerd) als een groene rooibosthee (niet geoxideerd). Naast de naaldjes worden soms ook de takjes van de rooibosstruik gebruikt.
Rooibosthee, ook wel bekend onder de namen Redbush, rooibosthee(-tea), Rooitee en Rooibosch, heeft een roodbruine kleur en een iets houtige smaak.

Waar is rooibosthee het lekkerst bij?

De smaak van rooibos is iets houtig met een warme specerijenachtige twist. Het combineert goed met onder andere honing, vanille, sinaasappel of een beetje kaneel. Gebruik rooibosthee als smaakmaker in bijvoorbeeld stoofgerechten.

 

Rooibos in een gezonde levensstijl

Rooibos bevat, net als alle andere theevarianten, geen calorieën wanneer er geen suiker, melk of andere toevoegingen worden gedaan. Daarnaast draagt het bij aan de dagelijkse vochtinname. Rooibos past dus prima in een gezonde levensstijl. Het is geschikt voor een moment van rust, omdat het, net als vrijwel alle kruidenmelanges, geen cafeïne bevat. Voor alle voedingsmiddelen geldt het advies om voldoende te variëren en met mate te consumeren. Ook voor kruidenthee wordt aangeraden om voldoende af te wisselen tussen de verschillende soorten.