Oolong thee

Bij het woord ‘zwarte draak’ denkt u vast niet direct aan thee. Toch heeft de theesoort oolong hier wat mee te maken. In het Chinees betekent oolong namelijk zwarte draak. Oolong thee kreeg deze naam doordat de bladeren zwart, lang en krullend zijn. Op deze pagina vertellen we u alles over deze theesoort.


Wat is oolong thee?

Van origine is oolong thee een traditionele Chinese theesoort. In het Westen is deze thee nog lang niet zo populair als in China. In China zijn er namelijk zelfs wedstrijden voor de meest smaakvolle oolong thee. De thee wordt bij deze wedstrijden beoordeeld op de kleur en smaak. Het is te vergelijken met wijncompetities, zoals deze in andere delen van de wereld worden gehouden!


De herkomst van oolong thee

Oolong thee wordt voornamelijk verbouwd in China en Taiwan. Het gunstige klimaat en de ondergrond waar de theeplanten op groeien in deze regio zorgen ervoor dat de beste Oolongs hier vandaan komen.

Alle theesoorten worden gemaakt van de plant Camellia Sinensis. Hoewel voor de meeste theesoorten jonge theebladeren worden gebruikt, wordt bij het bewerkingsproces van oolong thee een iets ouder blad gebruikt dat al volledig is uitgegroeid.


De smaak van oolong thee

Oolong thee ligt tussen groene thee en zwarte thee in. Waar zwarte thee volledig- en groene thee helemaal niet geoxideerd is, is oolong thee ongeveer voor de helft geoxideerd. Afhankelijk van het oxidatieproces kan oolong thee dus meer naar zwarte of groene thee smaken. Lichte oolong thee kenmerkt zich door frisse tonen citrus. De volle smaak van abrikozen of perziken is terug te vinden in de vollere oolong thee. Deze smaak neigt meer naar zwarte thee.


Is oolong thee gezond?

Het is u mogelijk wel bekend dat er veel theesoorten zijn die verschillende gezondheidsvoordelen dragen. Maar hoe zit dit bij oolong thee? We benoemen drie redenen waarom ook deze thee als een gezonde keuze wordt gezien:

Oolong thee kan helpen bij afvallen

Wist u dat oolong thee kan helpen om ons gewicht onder controle te houden? De plantaardige polyfenolen in oolong thee stimuleren ons lichaam namelijk om de vetstofwisseling te controleren. Op deze manier kan oolong thee ons helpen bij het afvallen!

Oolong thee voor een gezonde huid

Net als bij het afvallen kunnen de polyfenolen in oolong thee ook een gunstig effect hebben op de huid. Bij huidproblemen zoals eczeem kan dit zorgen voor verlichting van de irritatie. Heeft u zelf last van een onrustige huid? Probeer dan eens een kop oolong thee!

Oolong thee kan de weerstand beschermen

Door regelmatig oolong thee te drinken, kan het cholesterolniveau in ons lichaam dalen. Dit kan onder andere de kans op hartfalen verkleinen. Daarnaast ‘reinigt’ oolong thee ons lichaam als het ware, door de aanwezigheid van de polyfenolen, vitaminen en mineralen.

Benieuwd naar de frisse, subtiele smaak van oolong thee? Onze Golden Oolong Slow Tea is 100% natuurlijk.