Oolong thee

Oolong thee is een bijzondere theevariant die gedurende korte tijd aan de zon wordt blootgesteld. Daarom heeft het een karakteristieke smaak. Op deze pagina vertellen we je alles over deze theesoort.


Wat is oolong thee?

Oolong thee is net als zwarte en groene thee afkomstig van de Camellia Sinensis plant. Deze theesoort zit wat betreft oxidatie (wordt ook wel fermentatie genoemd) tussen zwarte en groene thee in. Groene thee wordt niet geoxideerd (blootgesteld aan zuurstof) en zwarte thee wel, oolong thee wordt kort geoxideerd. Het proces vergt veel aandacht om de juiste oxidatie te krijgen en daardoor ook z’n specifieke smaak.

Oolong thee komt voornamelijk uit China en Taiwan. Voor de productie van Chinese oolong laat men de bladeren na het plukken eerst in het zonlicht verflensen. Daarna worden ze in manden omgeschud om de randen van de blaadjes licht te kneuzen. Vervolgens worden ze afwisselend omgeschud en gedroogd tot de bladeren gelig van kleur worden. De randen krijgen een rodere kleur, omdat deze gaan oxideren. Daarna worden ze snel gedroogd. De bladeren zijn groen-bruin van kleur en geven de thee een ietwat fruitige smaak en een licht, oranjebruine kleur.


De smaak van oolong thee

Oolong thee ligt tussen groene thee en zwarte thee in. Waar zwarte thee volledig- en groene thee helemaal niet geoxideerd is, is oolong thee ongeveer voor de helft geoxideerd. Afhankelijk van het oxidatieproces kan oolong thee dus meer naar zwarte of groene thee smaken. Lichte oolong thee kenmerkt zich door frisse tonen citrus. De volle smaak van abrikozen of perziken is terug te vinden in de vollere oolong thee. Deze smaak neigt meer naar zwarte thee.

 

Oolong thee in een gezonde levensstijl

Oolong thee bevat, net als alle andere theevarianten, geen calorieën indien er geen suiker, melk of andere toevoegingen worden gedaan. Daarnaast draagt het bij aan de dagelijkse vochtinname. Oolong thee past dus prima in een gezonde levensstijl.

Varieer volop en consumeer met mate. Dat is het algemene advies voor een gebalanceerd voedingspatroon en dat geldt ook voor wat je drinkt. Elke dag hetzelfde wordt ook saai.