Matcha thee

Matcha thee is een bijzondere soort groene thee. Waarom? Dat heeft te maken met de manier waarop de thee gemaakt is. Theeblaadjes worden gemalen tot een fijn poeder en dit wordt vervolgens gebruikt om thee mee te zetten.

Wat is matcha thee?

Matcha, afkomstig van de Camellia Sinensis plant, is een groene thee die gemaakt wordt van gestoomde en gedroogde theeblaadjes, die gemalen worden met een speciale granieten molensteen tot een fijn poeder. De theestruiken staan veelal in de schaduw, waardoor de groei van de plant wordt vertraagd en er meer bladgroen (chlorofyl) wordt aangemaakt, vandaar de groene kleur. In de Japanse en Chinese theeceremonieën wordt dit poeder gemengd met heet water en opgeklopt tot schuimige groene thee die zeer intens en bitter van smaak is.

Tegenwoordig zie je diverse varianten thee met Matcha als ingrediënt, veelal gemengd met groene thee en kruiden zoals mint.

Matcha thee in een gezonde levensstijl

Matcha thee bevat, net als alle andere theevarianten, geen calorieën wanneer er geen suiker, melk of andere toevoegingen worden gedaan. Daarnaast draagt het bij aan de dagelijkse vochtinname. Matcha thee past dus prima in een gezonde levensstijl.

Hoe maak je zelf Matcha thee?

Is de interesse gewekt en wil je het graag zelf uitproberen? Matcha thee is gelukkig vrij gemakkelijk te maken. Hieronder staat stap voor stap hoe je de lekkerste matcha thee voor jezelf zet.

Benodigdheden

- Matche thee (1 tot 2 lepels)

- Stamper

- Heet water

- Kleine garde

icon-number-1.pngStap 1: schep de thee in een om
Schep (of zeef) 1 tot 2 lepels matcha thee in een kom. Let op dat er genoeg ruimte is om de matcha straks te kloppen. Stamp, eenmaal in de kom, de matcha thee nog wat fijn met een stamper.

icon-number-2.pngStap 2: voeg water toe
Voeg 70-75 ml heet water toe. Vermijd kokend water, Dit tast namelijk de delicate smaak van de matcha aan. Ongeveer 75 tot 80 graden Celsius is optimaal.

icon-number-3.pngStap 3: thee opkloppen
Klop de matcha op met een kleine garde door een "W" beweging te maken. Ga hiermee door tot er een lichtgroene schuimlaag ontstaat.

icon-number-4.pngStap 4: thee inschenken
Giet de matcha thee vanuit de kom in een kopje. Genieten maar!

Op zoek naar meer heerlijke theerecepten? Kijk dan even bij onze theerecepten. Hier vind je recepten voor zowel warme als koude thee.