Groene thee

Groene thee is in Azië erg populair en het wordt er al eeuwen gedronken. Ook in Nederland neemt groene thee in populariteit toe. Maar wat is groene thee eigenlijk en wat maakt deze thee speciaal? We leggen het je uit.

Wat is groene thee?

Groene thee is, net als zwarte- en oolong thee, afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis. Groene thee verschilt van andere thee varianten in de manier van bewerking. Zwarte en oolong thee worden geoxideerd (gefermenteerd) door blootstelling aan de zon, maar groene thee wordt nadat de bladeren zijn geplukt meteen geroosterd (pan-fired) of gestoomd (steamed) om oxidatie (fermentatie) tegen te gaan. Hierdoor behoudt de thee zijn groene kleur en smaakt anders; scherper. Groene thee is met name populair in China en Japan. Het was de eerste theesoort die in Europa werd geïmporteerd, maar vele jaren werd vooral zwarte thee gedronken. Sinds enkele jaren wordt groene thee weer steeds meer in Europese landen gedronken.

Groene thee in een gezonde levensstijl

Groene thee bevat, net als alle andere theevarianten, geen calorieën indien er geen suiker, melk of andere toevoegingen worden gedaan. Daarnaast draagt het bij aan de dagelijkse vochtinname. Groene thee past dus prima in een gezonde levensstijl.
Varieer volop en consumeer met mate. Dat is het algemene advies voor een gebalanceerd voedingspatroon en dat geldt ook voor wat je drinkt.

Verfrissende groene thee recepten

Voor de afwisseling kan het heerlijk zijn om warme thee met koude thee af te wisselen. Groene thee leent zich er uitstekend voor om hier ice tea van te maken. Ben je op zoek naar nog meer theevariaties? Bekijk dan onze pagina met alle theerecepten. Bekijk ook de andere theesoorten.