Gemberthee

Pure gemberthee is een kruidenthee, gemaakt van de wortelstokken van de Zingiber officinalis. Gember groeit het best in gebieden met een vochtig, tropische klimaat. Van oudsher groeit het voornamelijk in China en India. Na het oogsten wordt de gember geschild, grof gesneden en gedroogd waarna het gemalen wordt tot poeder. Soms worden ook stukken gember gebruikt om thee van te zetten. De smaak van kruidenthee gemaakt van gemalen, gedroogde gember is iets anders dan thee gezet met stukken gemberwortel. Door het drogen en malen van de gember geeft deze sneller smaak af aan thee en heeft daardoor een iets ander smaakprofiel dan thee gezet van plakjes gemberwortel. Over het algemeen kenmerkt gember zich door pittig accent, dat soms als scherp en dominant wordt ervaren.

Pickwick gebruikt gember als ingrediënt in groene thee varianten voor de pittige smaak. Zowel Groene Thee Ginger Lemongrass als Slow tea Ginger Green Paradise bevatten gember.

Gemberthee in een gezonde levensstijl

Theemelanges met gember bevatten, net als alle andere theevarianten, geen calorieën indien er geen suiker, melk of andere toevoegingen worden gedaan. Daarnaast draagt het bij aan de dagelijkse vochtinname. Gemberthee past dus prima in een gezonde levensstijl. Varieer volop en consumeer met mate. Dat is het algemene advies voor een gebalanceerd voedingspatroon en dat geldt ook voor wat je drinkt. Elke dag hetzelfde wordt ook saai.

Zelf gemberthee maken

Gemberthee is op verschillende manieren te maken. Je kan het drinken door heet water te mengen met gemalen kruid, siroop, of gewoon verse gember. Hieronder hebben we het recept voor een verse gemberthee voor je uitgeschreven.


icon-1.pngStap 1: Water koken
Breng de gewenste hoeveelheid water aan de kook

icon-2.pngStap 2: Snijd de gember in plakjes
Snijd ondertussen de verse gember in plakjes en verwijder de schil. De hoeveelheid kun je zelf bepalen: voor sterke thee meer plakjes dan voor wat lichtere thee.

icon-3.pngStap 3: Voeg gember toe
Zodra het water kookt, voeg je de plakjes gember toe. Laat het water voor enkele minuten zachtjes doorkoken.

icon-4.pngStap 4: Laat het intrekken
Na een paar minuten haal je de pan van het vuur. Laat de gember nu nog enkele minuten intrekken.

icon-5.pngStap 5: Schenk de gemberthee in
Schenk de thee in en voeg eventueel nog wat sinaasappel of citroensap toe voor de smaak. Genieten maar!