Brandnetelthee

Brandnetels staan bij de meeste mensen bekend als een plant waarbij je uit de buurt moet blijven. Het aanraken van deze plant geeft namelijk een geïrriteerd gevoel. Maar wist je dat thee gemaakt van brandnetel al sinds lange tijd gedronken wordt?

Wat is brandnetelthee?

Brandnetel blad valt onder de kruiden en wordt al heel lang gebruikt om thee van te zetten. Thee gezet van alleen brandnetel is een kruidenthee, hoewel het officieel geen thee is, omdat er geen Camellia sinensis blaadjes inzitten. Brandnetelthee heeft een fris kruidachtige, rijke smaak. In vele gevallen wordt brandnetel ook gecombineerd met andere kruiden zoals munt en venkel* om het nog een rijkere volle smaak te geven. Brandnetelthee puur of gemengd met andere kruiden bevat geen cafeïne en is daarom perfect voor een moment van rust.

Brandnetelthee in een gezonde levensstijl

Brandnetelthee bevat, net als alle andere theevarianten, geen calorieën wanneer er geen suiker, melk of andere toevoegingen worden gedaan. Daarnaast draagt het bij aan de dagelijkse vochtinname. Brandnetelthee past dus prima in een gezonde levensstijl.

Zelf brandnetelthee maken

Nu de voordelen van brandnetelthee bekend zijn, vraag je jezelf wellicht af hoe je dit zelf kunt zetten. Je zet zelf een verse en gezonde kop brandnetelthee in de volgende stappen:

icon-number-1.pngStap 1: brandnetels plukken
Trek handschoenen aan en pluk een paar brandnetels uit de natuur. Voor één kop brandnetelthee heb je ongeveer 30 gram brandneteltoppen nodig.

icon-number-2.pngStap 2: de voorbereiding
Stop de brandneteltoppen in een voorverwarmde theepot.

icon-number-3.pngStap 3: thee zetten
Giet ongeveer 600 milliliter water over de brandneteltoppen in de theepot en sluit deze af met een deksel. Laat de thee vervolgens ongeveer 10 minuten trekken.

icon-number-4.pngStap 4: zeven
Pak een zeef en giet het theewater hier doorheen. Zeef de thee goed zodat er geen kleine stukjes bladeren in de beker terecht komen. Jouw versgemaakte brandnetelthee is klaar om gedronken te worden!