Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine is een halfautomatische koffiemachine. Zoals de naam al aangeeft, neemt deze een gedeelte van het werk uit handen. Het gebruik van een pistonmachine vergt meer werk dan een volautomatische koffiemachine. Deze halfautomatische espressomachine verhit het water voor u tot precies de goede temperatuur. Ook zorgt de machine voor de druk die nodig is om het water door de koffie te persen

Uw eigen bonen malen

Anders dan bij een volautomaat, moeten de bonen bij een pistonmachine zelf gemalen worden. Jacobs Douwe Egberts Professional heeft verschillende koffiemolens in het assortiment die hiervoor gebruikt kunnen worden. Natuurlijk kunt u ook (vers)gemalen bonen gebruiken. Vervolgens vult u de filterhouder met precies de juiste hoeveelheid gemalen koffie en stampt u deze aan. Tenslotte stopt u de halfautomaat zodra er genoeg koffie in uw kopje is gelopen en leegt u de filterhouder. 


Waarom kiezen voor een pistonmachine?

Pistonmachines worden veel gebruikt in de horeca. Bij het gebruik van een halfautomatische espressomachine heeft de barista veel controle over het maken van de koffie. Zo kan er zelf gevarieerd worden in hoeveelheid en mate van aandrukken van de koffie. Ook kan de barista nauwkeurig bepalen hoeveel water er door het filter loopt. Daarnaast creëert u met behulp van de ingebouwde boiler uw eigen perfecte melkschuimlaag. De authentieke koffiepurist heeft het koffieproces hiermee geheel in eigen hand. Een pistonmachine is compacter dan een volautomaat. Heeft u enige barista ervaring en niet veel ruimte voor uw koffiemachine? Dan is een pistonmachine wellicht een goede keuze.

Doordat u de controle heeft over het gehele koffieproces, bepaalt u zelf de precieze sterkte en hoeveelheid

 

Wat voor koffiesoorten kan ik maken met een pistonmachine?

Met een halfautomatische espressomachine kunt u alle koffiesoorten maken die u wenst. Doordat u de controle heeft over het gehele koffieproces, bepaalt u zelf de precieze sterkte en hoeveelheid. Het stoompijpje zorgt er daarnaast voor dat u uw eigen melk op kunt schuimen voor het maken van een cappuccino of latte macchiato. Inspiratie nodig voor een origineel kopje koffie? Zie hier onze koffierecepten.

Onze pistonmachines

Jacobs Douwe Egberts Professional heeft drie verschillende pistonmachines in het assortiment. Bent u op zoek naar een halfautomaat? 
Dit zijn onze machines op een rij:

Onderhoud en reiniging van een halfautomaat

Een pistonmachine heeft net zoveel periodiek onderhoud nodig als een volautomaat: af en toe een servicebeurt is aan te raden. Een zelfreinigingsfunctie heeft een halfautomatische espressomachine niet. Qua schoonmaken vraagt de pistonmachine daarom wat meer aandacht dan een volautomatische koffiemachine. Naast regelmatig ontkalken en doorspoelen, moet na elk kopje koffie de filterhouder worden leeggegooid en alles weer goed worden schoongemaakt voor het volgende gebruik.

Vol of half? Welke past bij u?

Welke machine het beste bij uw bedrijf past, hangt af van uw wensen. Bij de volautomatische koffiemachine gaat u voor gemak: een kopje koffie kost weinig tijd en de machine is eenvoudig in het onderhoud. Het gebruik van de halfautomatische koffiemachine is arbeidsintensiever maar u creëert er wel keer op keer een uniek kopje koffie mee.  

De beste bonen voor uw koffiemachine

Zoekt u de perfecte bonen voor uw koffiemachine? Jacobs Douwe Egberts Professional heeft voor elke koffiemachine de beste bonen.