Carista’s creëren waardevolle koffiemomenten in de zorg

Douwe Egberts lanceerde vorig jaar het Carista concept. Hiermee creëert een vrijwilliger met behulp van koffie, thee en aandacht een waardevol koffiemoment voor bewoners in kleinschalige woongroepen.

De behoefte aan aandacht en koffie- en theemomenten van ouderen in de zorg is groot. Maar door toenemende bezuinigingen en hoge werkdruk, wordt de tijd die het verplegend personeel in zorginstellingen hieraan kan besteden steeds schaarser. Voor bewoners van kleinschalige woongroepen is persoonlijke aandacht echter belangrijk. Dit is gebleken uit onderzoek van Consumatics in samenwerking met Douwe Egberts. Luisteren, voelen, proeven, ruiken en zien; het prikkelen van de zintuigen van bewoners is een belangrijk onderdeel van hun beleving. En de maaltijden en koffie- en theemomenten voor bewoners blijken hierin de hoogtepunten van hun dag.

Wat is een Carista?

Carista’s zijn vrijwilligers die de koffie- en theemomenten voor ouderen in kleine zorginstellingen waardevoller maken. Dit doen ze door koffie en thee te schenken, spelletjes te doen met de bewoners, liederen te zingen en herinneringen op te halen met elkaar. Daarmee ondersteunt de Carista zorgorganisaties bij het creëren van een warm thuisgevoel en persoonlijke aandacht voor bewoners.

Carista ondersteunt de zorgorganisaties bij het creëren van een warm thuisgevoel en persoonlijke aandacht voor bezoekers

De Carista Box

Carista draait op vrijwilligers. Om deze te werven, in te roosteren en te trainen, introduceerde Douwe Egberts de Carista Box. Deze is gevuld met een handboek voor de zorgorganisatie, een planningstool en opgemaakte wervingsadvertenties. Daarnaast bevat de Carista Box een filterkoffie setje, nostalgische muziek, versjes van vroeger en oud-Hollandse spellen zoals Pim-Pam-Pet en Ganzenbord. Uiteraard mag het handboek voor Carista’s met uitleg over de inhoud van de box en tips voor de omgang met dementerende ouderen niet ontbreken. Een kant-en-klare box waar carista’s direct mee aan de slag kunnen.


Uit een pilot met de kleinschalige woongroepen van Hervormd Centrum Pennemes en De Zorggroep is gebleken dat bewoners zich gelukkiger en meer op hun gemak voelen tijdens de koffiemomenten met Carista’s.