Eén druk op de knop en er kwam koffie uit de machine

Jacobs Douwe Egberts bestaat 266 jaar. Thuis, in de horeca, op kantoor en in instellingen zijn de koffie- en theesoorten én koffiemachines van JDE niet meer weg te denken. Wat is er allemaal veranderd in die tijd?


Koffie werd vroeger beneden in het kantoorgebouw door de kantinejuffrouwen gezet met een grote percolator, die een halfuur op het vuur pruttelde. Zo’n 100 kopjes konden er via het kraantje worden getapt. Verschillende afdelingen legden tijdens de koffiepauze al het werk neer om in de kantine koffie te halen, die in de thermoskan met ernaast potten suiker en melk werd klaargezet.


Revolutie: de automaat

Pas eind jaren '60 diende de eerste koffieautomaat zich aan: de Moccomat. Een uitkomst voor grotere bedrijven, want nu kon er in kortere tijd meer koffie worden geschonken. Het was revolutionair: hoe wonderlijk was het dat je vloeibare koffie, koffiemelk en suikersiroop uit een automaat kon halen? De koffie van deze voorloper van de Cafitesse was diepgevroren in blikken verpakt, die na het ontdooien werd overgegoten in glazen potten die in het apparaat werden geplaatst. Deze hadden een inhoud van ongeveer 2 á 4 liter, en het doseersysteem was er bovenop geschroefd.


Koffiecorner

Een grote verandering brachten de Wittenborg koffiemachines in de jaren '80 met zich mee: de tafelmodellen en manshoge apparaten vormden namelijk de eerste koffiecorners. De volautomaten gaven (plastic) bekertjes en je kon zelfs een betaalsysteem in het apparaat laten plaatsen. Bovendien genoot men nu voor het eerst ook het gemak én de verbeterde smaak van gemalen koffie en filtersystemen in machines. Dat waren niet altijd enorme apparaten. Voor kleine afdelingen of bedrijven waren er ook machines als de Format Snelfilter (met het grote ronde filter). De ontwikkelingen in kwaliteit en mogelijkheden namen daarna een grote vlucht!


Van lungo tot salted caramel

Nu staan er machines met touchscreens in de koffiecorner. Zoals de L'OR Promesso, die lekkere lungo's, doppio's en macchiato's schenkt. Er zijn ook machines met bonen én gemalen koffie (fresh brew), zodat de klant kan kiezen. En de nieuwste machine? Die biedt maar liefst 300 soorten koffie. Onder de knoppen 'classics', 'tempations' en 'cold and delicious' zijn de heerlijkste varianten te vinden, van een simpele espresso tot lungo's met salted caramel, chocolate cookie of vanillesmaak en een verfrissende cold latte aan toe. Met opgeschuimde melk. Want poedermelk behoort straks écht tot een grijs verleden.