Veilig koffie drinken

Om uw gasten of medewerkers veilig te laten genieten van een kop koffie of thee is het belangrijk dat u een aantal maatregelen toepast.

Hygiëne protocol voor uw medewerkers op kantoor

  • Houd minimaal anderhalve meter afstand van andere gebruikers bij de koffiemachine.
  • Spreid het halen van koffie gedurende de dag om zo iedereen de gelegenheid te geven van koffie of thee te kunnen genieten.
  • Haal enkel voor uzelf een kopje koffie of thee en neem uw vers gezette koffie of thee direct mee naar uw werkplek.
  • Was uw handen 40 seconden met zeep of gebruik een desinfectie-foam, -doekje voordat u de koffiemachine bedient.
  • Wanneer u zelf melk en/of suiker aan uw consumptie wilt toevoegen doe deze dan eerst in uw beker en tap vervolgens uw consumptie. Hierdoor wordt het toegevoegde ingrediënt automatisch vermengd en is een roerstaafje niet nodig.
  • Het herbruiken van uw koffiebeker is geen probleem mits u enkel voor uzelf koffie haalt.

Hygiëne protocol voor uw barista

  • Wijs één barista aan in plaats van wisselende krachten, en spreek met elkaar af dat er goed wordt gecommuniceerd over gezondheid en eventuele ziekteverschijnselen.
  • De aangewezen barista dient regelmatig alle handoppervlakken en grepen met een reinigingsmiddel of een foodwipe te reinigen. Er kan gekozen worden om de barista te laten werken met handschoenen. De handschoenen moeten dan wel regelmatig met een handfoam gedesinfecteerd of vervangen worden. Het gebruik van handschoenen voorkomt schrale handen door veelvuldig handenwassen na het gereedmaken van een bestelling.  
  • Als een gast extra suiker of melk wenst te gebruiken, dient dit bij opname van de bestelling genoteerd te worden zodat de barista dit mee kan geven met de koffie.
  • Probeer zoveel mogelijk voorverpakte producten op te nemen zodat fysiek contact met producten tot een minimum wordt beperkt. Denk hierbij aan voorverpakte koekjes die door de barista meegegeven kunnen worden met de koffie.
  • Indien u combi-deals aanbiedt, bijvoorbeeld een kop koffie met een stuk taart, dient het personeel de producten zoveel als mogelijk met handschoenen of met opscheplepels klaar te zetten. Vermijd mogelijk hand of fysiek contact met alle gasten.